Ердоган:  Би било добре жените да имат поне по три деца
Ердоган: Би било добре жените да имат поне по три деца / снимка: БГНЕС, aрхив

Турският премиер Реджеп Тайп Ердоган отново призова жените "да имат поне по три деца, за да подкрепят нацията". Той направи това по време на реч в Истанбул, предаде АФП.

"Мое право е в качеството ми на премиер да кажа, че би било добре жените да имат поне по три деца", заяви Ердоган в реч по повод празника за края на Рамазана Айд ал-Фитр, предавана по телевизията от сградата на неговата Партия на справедливостта и развитието.

"Ако Владимир Путин може да поиска това в Русия, защо Ердоган да не може да го направи в Турция", попита той. "Трябва да подкрепим нашата нация", посочи турският премиер и призова "майките, които са гласували за ПСР, да възпитават коректно децата си" и да поискат от "бащите да субсидират финансовите и икономическите нужди на семейството си".

Първите коментари в социалната мрежа Туитър бяха бурни. "Това е фашизъм, той е женомразец", написа турска потребителка. Подобни изявления и ограничения на правото на аборт или на използването на противозачатъчни хапчета предизвикаха гнева на феминистки асоциации през юни миналата година.

"Нищо не сме гласували в този смисъл", заяви турският премиер пред свои симпатизанти, които скандираха "Турция се гордее с теб". Правителството на ПСР, което е на власт повече от десет години, се натъкна на ожесточени улични протести в продължение на няколко седмици през юни заради авторитаризма на премиера и желанието му за ислямизиране на турското общество.

Ердоган потвърди и подкрепата си за Мюсюлманските братя в Египет и призова сънародниците си "да се молят за тях" в деня на Айд ал-Фитр.