Жено, ти да мълчиш!
Жено, ти да мълчиш! / ThinkStock/Getty Images

Турски вицепремиер сгълча в парламента една депутатка. Като е жена, да си затваря устата - гневно каза от трибуната Бюлент Арънч. Неслучайно журналистите го наричат „питбула на Ердоган".

Турски вицепремиер: Жените в парламента да мълчат

Нурсел Айдоган е депутатка в турския парламент. Дотук нищо необичайно. Да, обаче тя е представителка на една нова партия, която досегашното управление не харесва особено. Народно-демократичната партия (НДП) защитава интересите на кюрдите в Турция, но за разлика от Кюрдската работническа партия ПКК заема доста по-умерени позиции. Президентът Реджеп Таийп Ердоган и неговата благочестиво-мюсюлманска Партия на справедливостта и развитието не желаят да делят властта си с НДП, а напрежението главоломно расте и на фона на последната акция на Анкара срещу кюрдите и ПКК. И точно в този момент турският вицепремиер Бюлент Арънч грубиянски атакува кюрдската депутатка. Нурсел Айдоган репликираше съвсем законно от мястото си, а в отговор вицепремиерът избухна: „Като си жена, ще мълчиш!"

Зачестява насилието срещу жени

Разбира се, жените в парламента реагираха бурно, но Бюлент Арънч все още не се е извинил - нищо, че като публичен образ той обича да играе ролята на „добрия чичко". Самата Нурсел Айдоган в интервю за германския „Зюддойче Цайтунг" припомня: „По времето на Ататюрк жените са били окуражавани да бъдат активни в обществото, да са по-видими. Партията на справедливостта и развитието днес опитва да отмени тези достижения. За тази партия мястото на жената е единствено край печката". Депутатката казва още, че откакто Ердоган и партията му са на власт, в Турция са зачестили случаите на насилие срещу жени. В сравнение с това словесното насилие, упражнено от Арънч, изглежда дори безобидно, обобщава Айдоган.

Ердоган: Жените и мъжете не могат да бъдат равни

56-годишната депутатка, избрана в Диарбекир, е жена с характер. Ако я попитате дали досега някой ѝ е казвал да си затваря устата, само защото е жена, тя просто ще прихне в смях. „Никога не ми се е случвало" - обяснява Нурсел Айдоган. „Тежко му на онзи, който посмее да го стори!" В случая с Арънч обаче тя мисли по-малко за собствената си гордост и повече - за обществения резонанс.

Напред към... средните векове!

„Нима се връщаме в Средновековието?" - пита депутатката, чиято партия има най-висок процент женско присъствие в парламента и дори жена-съпредседател. Айдоган се тревожи как изявления като това на вицепремиера въздействат върху обикновените хора в Турция. Вярно, че социалните мрежи веднага реагираха в нейна защита, но в тези мрежи все пак се подвизават по-младите и по-образованите. Обаче мнозина мъже в Турция положително - тайно или явно - одобряват реакцията на вицепремиера и се идентифицират с него. Все по-видима става опасността от архаизиране на турското общество, от завой обратно към времената, в които мъжът командва и дембелства, а жената мълчи и се покорява.

Ердоган: Би било добре жените да имат поне по три деца

Впрочем, на Арънч не му е за пръв път. Миналата година той заяви, например, че на обществени места жените не бивало да се смеят на глас. На човек му се ще да възкликне: "Арънч, Вие сериозно ли?" Обаче, уви, той очевидно го мисли точно така.

А на жените в Турция определено им предстоят трудни времена.