Германски министър критикува ЕК за бездействие по отношение на имигрантите
Германски министър критикува ЕК за бездействие по отношение на имигрантите / снимка: БГНЕС, архив

Европейската комисия трябва да инвестира над 10 млрд. евро в изграждането на центрове за бежанци в страните в периферията на ЕС. Това заявява пред в. „Билд” германският министър на икономическото сътрудничество и развитие Герд Мюлер, цитиран от ДПА.

188 000 мигранти са достигнали ЕС по море тази година

„Протакането от ЕС е нетърпимо”, казва Мюлер за днешния брой на вестника. „Използването на средствата сега трябва да бъде съсредоточено върху професионална подготовка, обучение, младежите и създаването на работни места в държавите с криза”, допълва той.

Гърция и Италия станаха основни входни пунктове за бежанците, пристигащи с плавателни съдове от Турция и Северна Африка. И двете страни призоваха ЕС за помощ в справянето с притока.

Според германския министър Европейската комисия трябва да осигури на страните членки общи стандарти за справяне с бежанците, повечето от които искат да се настанят в северноевропейските държави с щедри системи за социално подпомагане. „В Германия имаме отговорни и хуманни стандарти за убежище, медицински грижи, социални помощи и други. Много страни в ЕС имат по-ниски стандарти”, посочва Мюлер.

Германия очаква до 800 000 имигранти през 2015 г.

Германия очаква тази година 800 000 имигранти, търсещи убежище, което е повече от всяка друга държава.

По думите на министъра страната му би следвало да очаква тенденцията да продължи, тъй като все повече хора бягат от войната и бедността в Близкия изток и Африка.

„Не се очаква притокът на бежанци да се забави”, твърди Мюлер. „Още много хора ще се отправят към Европа. Не е ясно колко дълго Германия ще може да издържи”, предупреждава той.

Източник: БТА