Германия не може да се справи с имигрантите сама
Германия не може да се справи с имигрантите сама / снимка: БГНЕС, архив

Европа трябва да си подели отговорността за справянето с масовата имиграция, заяви германският канцлер Ангела Меркел, предупреждавайки, че нейната страна не може да даде подслон на тези, които се местят само по икономически причини, предаде Ройтерс.

„Германия иска да помогне. Но това не е предизвикателство само за Германия, то е за цяла Европа”, заяви Меркел на профсъюзно събиране в Лайпциг. „Европа трябва да действа заедно и да поеме отговорността. Германия не може да се нагърби с тази задача сама”, посочи тя.

Канцлерът подчерта, че Германия иска да предложи убежище на тези, които се нуждаят от него, но онези, които идват по други причини, например икономически, нямат перспективи да останат.

„Ние сме голяма страна, ние сме силна страна. Но да се смята, че ние сами можем да решим всички социални проблеми на света, не е реалистично”, подчерта още Меркел.

В същото време на пресконференция в мароканския град Танжер френският президент Франсоа Оланд заяви, цитиран от ТАСС, че нито една европейска страна не може да отклони приемането на бежанци.

Полша е готова да приеме „символичен” брой бежанци

Говорейки за разпределението на пристигащите в Европа бежанци, той подчерта, че тази процедура „трябва да се осъществява от всички европейски страни”. „Никой не може да се отклони от това, в противен случай няма да принадлежим към единно общество, основаващо се на ценности и принципи”, посочи Оланд.

Очаква се въпросът за разпределянето на 120 000 бежанци в страните от Евросъюза да се обсъди на 22 септември в Брюксел, където ще се състои Съвет на ЕС на ниво министри на вътрешните работи.

Източник: БТА