Джамал Хашоги
Джамал Хашоги / БГНЕС
Германия налага забрана за влизане на 18 саудитски граждани, за които се смята, че са свързани с убийството на журналиста Джамал Хашоги. Това съобщи външният министър Хайко Маас в кулоарите на среща на ЕС в Брюксел, предаде ДПА.

Хашоги, който имаше колонка във в. "Вашингтон пост" и бе остър критик на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, бе убит на 2 октомври в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Нови разкрития около убийството на Хашоги

Наложената от Германия забрана означава, че тя важи за всичките 26 държави от Шенгенското пространство, предаде Асошиейтед прес. Решението е било съгласувано с Франция и с Обединеното кралство, което е извън Шенген.

Имената на санкционираните лица не бяха оповестени заради германските закони за защита на личните данни. Германия обаче ще вкара имената на санкционираните в информационната система на Шенген.

Джамал Хашоги убийство
Gulliver/Getty Images

Ердоган: Хашоги е убит със заповед от най-високо равнище

Международната общност оказва натиск върху Рияд да предостави повече информация за убийството. Министерството на външните работи на Германия призова миналата седмица Саудитска Арабия за прозрачно разследване, след като Рияд обяви, че е повдигнал обвинения на 11 души във връзка с убийството.
БТА