Турският президент Реджеп Тайип Ердоган
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган / БГНЕС
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в статия, публикувана във в. "Вашингтон пост", че заповедта за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги е дошла от "най-висшите нива на саудитското правителство". Той обаче също така каза, че не вярва отговорност за тази заповед да носи саудитския крал Салман, предадоха световните агенции.
 
"Искам да подчертая, че Турция и Саудитска Арабия поддържат приятелски отношения", допълни Ердоган. "И за една секунда не съм повярвал, че крал Салман, пазителят на светите джамии, е заповядал удара срещу Хашоги", добави турският президент.

Британско издание: Хашоги бил на път да разкрие подробности за използване на химическо оръжие
 
"Ние знаем, че извършителите на убийството са сред 18-те заподозрени, задържани в Саудитска Арабия. Ние знаем също, че тези хора са дошли, за да изпълнят заповедите, които са им били дадени - да убият Хашоги и да заминат. И накрая ние знаем, че заповедта за убийството на Хашоги е дошла от най-висшите нива на саудитското правителство", пише Ердоган в статията.
 
В нея той допълва, че турското приятелство с Рияд не означава, че Турция може да си затвори очите за убийството на журналиста, станало миналия месец в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Лондон знаел предварително за готвеното похищение на Хашоги

Джамал Хашоги
Gulliver/Getty Images

Ердоган казва, че през изминалия месец Турция е направила всичко по силите си, за да хвърли светлина върху всички аспекти на случая. Тези усилия са разкрили, че Хашоги е бил убит "хладнокръвно от ескадрон на смъртта", пише Ердоган и допълва, че е било установено, че убийството е било предумишлено.
 
Президентът добавя, че остават без отговор други значими въпроси, като това къде е тялото на Хашоги и кой е "местният сътрудник", на когото саудитски представители твърдят, че са предали останките на Хашоги.

Саудитска Арабия обяви: Убийството на Хашоги е било планирано
 
По-рано днес годеницата на Джамал Хашоги призова американския президент Доналд Тръмп да подкрепи турското разследване и усилията на Анкара за намиране на тялото на Хашоги. Призивът бе отправен в послание, излъчено по време на церемония в памет на журналиста, състояла се във Вашингтон, припомня Франс прес.
 
На пресконференция във Варна пък израелският премиер Бенямин Нетаняху определи убийството на Хашоги като "ужасяващо", като същевременно подчерта, че стабилността на Саудитска Арабия е важна за стабилността за Близкия изток и за света, предадоха световните агенции. "Онова, което се случи в консулството в Истанбул е ужасяващо и трябва да бъде надлежно разрешено", каза Нетаняху, допълвайки, че "същевременно е много важно за стабилността на света и на региона Саудитска Арабия да остане стабилна". "Мисля, че трябва да намерим начин, за да постигнем тези две цели", допълни той.
БТА