/ Gulliver/Getty Images
Специалните служби на Великобритания са имали предварителна информация за готвеното от Саудитска Арабия похищение на журналиста Джамал Хашоги, съобщава вестник "Дейли експрес". Според изданието Хашоги вероятно е убит, защото е възнамерявал да изобличи Рияд в използване на химическо оръжие в Йемен.
 
Анонимни източници от британското разузнаване твърдят, че са прехванали разговори на саудитското разузнаване, в които е имало заповед за похищаване на Хашоги в Турция и доставянето му в Рияд. Смята се, че заповедта е излязла от "обкръжението на краля", но не от престолонаследника Мохамед бин Салман.

Проговори годеницата на убития саудитски журналист Джамал Хашоги
 
Въпросната информация е станала достояние на Лондон цели три седмици преди убийството на саудитския журналист. Според "Дейли експрес" британските власти са се обърнали към саудитските си колеги с молба да не осъществяват планираната операция.
 
Джамал Хашоги, известен с критическите си статии към политиката на Рияд, изчезна на 2 октомври, след посещение на консулството на страната си в Истанбул. На 20 октомври саудитските власти признаха, че журналистът е бил убит в сградата на дипломатическата служба. 18 поданици на кралството, чиято самоличност не се съобщава, са следствени във връзка с инцидента.
 
Саудитска Арабия обяви: Убийството на Хашоги е било планирано

Световната общественост остро осъди това престъпление и призова Рияд да проведе прозрачно разследване. Президентът на Турция Реджеб Таип Ердоган определи убийството на Хашоги като внимателно планирано.
БГНЕС