/ Gulliver/Getty Images
Републиканци и демократи в Сената на американския Конгрес представиха проект на закон, целящ да въведе ограничения над Саудитска Арабия заради смъртта на саудитския журналист Джамал Хашоги, предадоха световните агенции.

Ако законът бъде одобрен, той ще прекрати оръжейните продажби на Саудитска Арабия и ще забрани на САЩ да презареждат самолети на оглавяваната от Рияд коалиция, действаща в Йемен срещу бунтовниците хуси.

САЩ налагат санкции на 17 високопоставени саудитци заради убийството на Хашоги

В съответствие на законопроекта се предлага и въвеждането на санкции против всеки, който блокира достъп на хуманитарна помощ в Йемен. Същевременно канадският министър на външните работи Кристия Фрийланд каза, че Канада може да последва американския пример и да въведе санкции срещу саудитски лидери, замесени в убийството на Хашоги, предаде АФП.

Тя уточни, че Канада приветства решението на САЩ да въведат финансови санкции срещу 17 саудитски представители в рамките на "закона Магнитски". Сред санкционираните има и приближени на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

Британско издание: Хашоги бил на път да разкрие подробности за използване на химическо оръжие

В. "Вашингтон пост", на който сътрудничеше Хашоги, пък призова за независимо разследване на неговото убийство, защото нито Саудитска Арабия, нито САЩ правят онова, което е необходимо, за да се стигне до дъното на случилото се с колумниста, предаде АП.

Главният изпълнителен директор на изданието Фред Райън каза, че действията, обявени от правителствата на Саудитска Арабия и на САЩ досега, не отговарят на въпросите относно съдбата на Хашоги, който бе убит на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул.
 
Лондон знаел предварително за готвеното похищение на Хашоги

Райън допълва, че "саудитското разследване е било усилие да се прикрият онези, които в крайна сметка са отговорни за това отвратително престъпление, когато има всички основания да се вярва, че то е било разрешено от най-високите нива на саудитското правителство". Райън допълва, че "САЩ трябва да поискат независимо разследване, което да стигне до истината за убийството на един невинен журналист".
БТА