Германските служби за сигурност се опасяват, че газопроводът "Северен поток-1" ще остане неизползваем завинаги, след като бяха установени големи течове от тръбите на "Северен поток 1" и "Северен поток-2", минаващи по дъното на Балтийско море. Това съобщи германският всекидневник "Тагесшпигел", позовавайки се на правителствени източници, предаде Ройтерс.

Кремъл отрича да стои зад течовете от газопроводите „Северен поток“ 1 и 2

Ако течовете в двете тръби на "Северен поток-1" не бъдат отстранени бързо, големи количества солена морска вода ще проникнат в тръбопроводите, и ще причинят корозирането им.

В същото време изданието посочва, че специалисти от германското външно министерство и други федерални министерства, както и канцеларията на федералния канцлер обсъждат последствията от инцидента. Германските власти ще затегнат контрола над германските териториални води, като техни кораби ще наблюдават по-отблизо съответните маршрути на ключови инфраструктурни обекти, пише още изданието. 

Дания: Умишлени действия са причина за течовете от „Северен поток“

Подобно на Европейската комисия, германските служби за сигурност и германската Федерална разузнавателна служба (БНД) твърдят, че причината за инцидентите е саботаж.
БТА