Течовете по тръбопроводите на "Северен поток" в близост до датски остров в Балтийско море се дължат на саботаж, заяви датският министър-председател Мете Фредериксен.

"Заключението на властите е, че това са умишлени действия. Не става дума за инцидент", заяви тя на пресконференция.

Кадри показват морето над „Северен поток“ след изтичането на газ

Копенхаген очаква течовете по тръбопроводите, които не са в експлоатация, но са пълни с газ, да продължат "поне седмица" - докато се изчерпи метанът, изтичащ от подводните тръби, заяви министърът на енергетиката и климата Дан Йоргенсен.

"Все още не разполагаме с информация за отговорните лица", добави Фредериксен.

Газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" бяха в центъра на геополитическото напрежение през последните месеци, тъй като Русия намали доставките на газ за Европа като предполагаемо ответно действие срещу западните санкции след нахлуването си в Украйна.

Макар че газопроводите - управлявани от консорциум, чийто мажоритарен собственик е руският газов гигант "Газпром" - в момента не работят, и двата все още съдържат газ.

Кремъл: Течовете по „Северен поток“ 1 и 2 може да са саботаж

Единият от течовете по "Северен поток 1" е станал в икономическата зона на Дания, а другият - в икономическата зона на Швеция, докато течът по "Северен поток 2" е бил в икономическата зона на Дания.

Вчера за първи път бе съобщено за теч от "Северен поток 2".
БГНЕС