/ getty images
Германският външен министър Хайко Маас отхвърли идеята за доставки на оръжия за Украйна, след като украинският президент Володимир Зеленски намекна, че би желал военна помощ от Германия, предаде Асошиейтед прес.

Зеленски заяви в интервю за германския ежедневник "Франкфуртер алгемайне цайтунг", че канцлерката Ангела Меркел е направила много за Украйна, но че той се е "надявал на повече от нея, особено в нормандския формат", включващ четиристранни преговори между Украйна, Русия, Германия и Франция за уреждане на конфликта в Източна Украйна.

"Германия може да направи повече", заяви Зеленски, посочвайки неотдавнашни изказвания на съпредседателя на опозиционната германска партия "Съюз 90/Зелени" Роберт Хабек при посещение в Украйна.

Путин готов да приеме Зеленски в Москва по всяко време

Хабек каза, че според него е трудно да се откажат на Украйна "оръжия за отбрана, за самоотбрана". Думите му предизвикаха доста критики в Германия в година на избори, включително от собствената му партия, която има пацифистки корени.

"Германия не ни е предоставяла военна помощ, но може да го направи", заяви Зеленски.

Маас твърдо отхвърли идеята за доставки на оръжия, като същевременно изтъкна подкрепата на Германия за Украйна в дипломацията и двустранната помощ. "Убеден съм, че конфликтът може да бъде уреден само по политически канали, а това би трябвало да е ясно за всички участници", каза той пред репортери в Берлин.

"Това остава ръководният принцип на нашия ангажимент и той няма да се промени - оръжейните доставки не помагат в случая", заяви Маас.

Зеленски приветства изтеглянето на руските войски от границата

Освен това Украйна е против завършването на проекта за газопровод "Северен поток 2", срещу който се противопоставят също така партията на Хабек и САЩ.

Медийната група "Функе" съобщи, че германска делегация ще отиде във Вашингтон тази седмица за преговори, които се очаква да включват въпроса за газопровода.

Според Маас Германия е дала да се разбере, че има "интерес от намирането на общ път" напред.

"Това сега ще бъде тема на разговори във Вашингтон и съм уверен, че ще успеем да намерим път", заяви той.
БТА