Джими Картър
Джими Картър / БТА
Гала вечер във вторник ознаменува предстоящия на 1 октомври стотен рожден ден на американския президент Джими Картър, съобщава АП.

Звезди от музиката, киното и спорта отдадоха почит на „рокендрол“ президента Картър, като акцентът на събитието падна върху приноса на 39-ия лидер на САЩ за правата на човека и любовта му към музиката като универсален език.
 

„Всеки от присъстващите тук твори история“, каза Джейсън Картър, внук на бившия президент, пред повече от 4000 души, които изпълниха „Фокс тиътър“ в Атланта, за да вдигнат тост за най-дълго живелия в историята на САЩ ръководител. „Това е първият път, когато хора се събират заедно, за да отпразнуват 100-годишен рожден ден на американски президент“, добави той.
 

Концертът бе благотворителен, като приходите от продажбите на билети ще финансират международните програми на Центъра „Картър“, основан от Джими и Розалин Картър през 1982 г. след напускането им на Белия дом.

„Той наистина беше президентът на рокендрола“, каза Чък Ливъл, чиято група „Олман Брадърс Бенд“ от Джорджия участва в кампанията на Картър през 1976 г. „Но освен това - каза Ливъл, Картър винаги е разбирал музиката като нещо, което обединява хората“.

Шоуто във вторник събра разнообразни изпълнители като Индия Ари, която пя аренби и соул, облечена в пъстра оранжева рокля; групата B-52s, създадена в Атънс, Джорджия, която изпълни хита си Love Shack; Симфоничният камерен хор на Атланта, който представи класически и патриотичен репертоар.
 

Бившият президент Барак Обама, известен с това, че публикува летните си плейлисти в социалните мрежи, се възхити на музикалното разнообразие.

„Сега имам още една причина да ви уважавам“, каза Обама във видеопослание и добави: „Имате страхотен музикален вкус -  аз никога не съм организирал концерт, който да включва поп, рок, госпъл, кънтри, джаз, класическа музика и хип-хоп“.

 „Едно от нещата, които са обединявали Америка, винаги е била музиката, която споделяме и обичаме“, е известен цитат на Джими Картър.

„Музиката е важна част от политическото му наследство“, каза Джейсън Картър пред Асошиейтед прес, като добави: „Олман Брадърс" му помогнаха да бъде избран. Уили Нелсън му помогна да бъде избран. Той наистина вярваше в това!“

Хана Хупър, вокалистка на алтернативната рок група „Груплав“, похвали Картър за драстичното разширяване на национално защитените паркове, повечето от които са в Аляска.

Актрисата Рене Зелуегър разказа за дългогодишната връзка между бившия президент и съпругата му, която почина през ноември миналата година след 77 години брак. 

Две бивши бейзболни звезди на „Атланта Брейвс“, Тери Пендълтън и Дейл Мърфи, отбелязаха Картър като фен номер 1 на отбора. Те припомниха какво е било да играеш, когато Картър седи в ложата на първия ред, и връчиха на правнуците на бившия президент фланелка на „Брейвс“ с номер 100, която да подарят на своя дядо. 

Бърнис Кинг, дъщерята на убития борец за граждански права Мартин Лутър Кинг-младши, разказа за отношенията на Картър със семейството ѝ - той е бил близък с майка ѝ, а дядо ѝ е допринесъл за избирането на Картър през 1976 г. 

Списъкът на бившите президенти, които отдадоха почит, беше двупартиен: освен демократите Барак Обама и Бил Клинтън, поздрав изпрати и републиканецът Джордж У. Буш.

Настоящият президент Джо Байдън също отправи поздравления, като припомни, че той е първият американски сенатор, подкрепил кандидатурата на Картър за Белия дом. „Възхищавам ви се адски много“, каза Байдън и нарече Картър „Господин президент“. 

Но имаше един забележителен пропуск: Доналд Тръмп. Кандидатът на Републиканската партия за президент многократно е заклеймявал Картър като провалил се президент. След изборите през 2016 г. Картър пък постави под въпрос легитимността на Тръмп като президент на САЩ. 

Джейсън Картър припомни, че дядо му е приветствал решението на Байдън да прекрати кандидатурата си за преизбиране и възможността Камала

Харис да стане първата жена в Овалния кабинет. Младият Картър, който сега председателства борда на Центъра „Картър“, каза, че Джими Картър е бил сломен в месеците след смъртта на съпругата си Розалин, но сега е развълнуван от поредната кампания.

„Той е готов да обърне страницата на Тръмп“, каза Джейсън Картър и допълни: „Но повече го движи възможността да гласува за Харис - когато Камала излезе на сцената, това наистина активизира партията, а и него също.“

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня



 
Христо Кьосев/БТА