/ БГНЕС
Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан изрази днес съжаление, че Русия не действа прозрачно след предполагаемото отравяне на опозиционера Алексей Навални, предаде Франс прес.

Не разбирам защо Русия не проявява прозрачност. В неин интерес е и й го казваме, заяви френският външен министър по радио Ер Те Ел.

Ако бяха поели инициатива за прозрачност, това щеше да бъде отчетено, отбеляза той, визирайки руските власти.

Клиниката „Шарите“ се свърза с български лекари, лекували Гебрев, заради инцидента с Навални

Въпреки настояванията на САЩ, ЕС и на близките на Навални, Русия не започна разследване на случая.

Би било добре да се проведе прозрачно разследване и когато виновните бъдат открити, да бъдат съдени, така че това да служи за урок, защото това не е първият случай на отравяне на руски опозиционер, изтъкна Льо Дриан.

Изправен пред натиска на Запада, вчера Кремъл настоя, че опозиционерът не може да се смята за отровен, докато не бъде установено конкретно вещество.

Алексей Навални, който стана известен с разследванията си срещу корупцията в руския елит и в обкръжението на президента Владимир Путин, се почувства зле миналата седмица по време на полет в Сибир. Близки до него активисти веднага заявиха, че става дума за отравяне, и настояха Навални да бъде прехвърлен в Германия, защото подозираха, че руските лекари ще се опитат да прикрият престъплението.

Берлинската болница "Шарите", където руският опозиционер беше докаран през уикенда, обяви в понеделник, че в организма му са открити "следи от отравяне", и спомена за "интоксикация с вещество от групата на холинестеразните инхибитори".
БТА