/ ThinkStock/Getty Images
Френска болница престана да поддържа живота на мъж, оказал се в центъра на продължила с години битка за правото на медицинските грижи и евтаназия, предаде ДПА, като се позова на обществената телевизия "ФрансЕнфо" и други медии.
 
Съд отмени решението за евтаназия на французин

Случаят породи разделение сред близките на Венсан Ламбер, който е в т. нар. "постоянно вегетативно състояние" след тежка автомобилна катастрофа през 2008 г.
 
Съпругата на Ламбер и негов племенник подкрепиха решение от 2013 г. на лекарите на Венсан да преустановят поддържането на живота му, но родителите му и други роднини се противопоставиха.

Испания проучва дали да разреши евтаназията
 
Родителите на Ламбер водиха и изгубиха дела във френски съдилища и в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), опитвайки се да предотвратят края на животоподдържането му.
 
ЕСПЧ отхвърли молбата на родителите да спре процедурата по прекратяване на медицинските грижи за сина им, отбелязва Франс прес. Съдът посочи в изявление, че ищците не са предложили нито едно ново по същество основание, в резултат на което да промени позицията си.
 
Папа Франциск призова в Туитър да бъде защитен животът, който е "дар от Бога", "от началото до естествения му край" - послание, споделено от неговия говорител, призовал хората да се помолят за Венсан Ламбер.

104-годишен учен избра да сложи край на живота си с евтаназия (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че не може да спре решение, което се основава на медицинска преценка и съблюдава законите на страната.
 
Решението за прекратяване на грижите е взето след постоянен диалог между лекарите и съпругата на Ламбер, която е негов законен настойник, и при спазване на законодателството ни, което позволява прекратяване на грижите в случай на "безразсъдно упорство", отбеляза във Фейсбук президентът и подчерта, че не иска "да се меси в решението на медицината и правото".
БТА