Франс Тимерманс и Сергей Станишев
Франс Тимерманс и Сергей Станишев / Кирил Вълчев
Сегашният първи заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс от Партията на труда в Нидерландия беше официално избран за кандидат на левицата за президент на следващата еврокомисия след гласуването за европарламент през май догодина. Това стана на конгрес на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в португалската столица Лисабон. Тимерманс беше единственият кандидат след оттеглянето на другия заместник-председател на еврокомисията от левицата словака Марош Шефчович.
 
Тимерманс ще се състезава на евровота с водещите кандидати за еврокомисията Манфред Вебер от Европейската народна партия (ЕНП), Ска Келер от „Зелените” и Ян Захрадил от групата на Европейските консерватори. Очаква се издигането и на водещия кандидат на либералите от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ).
 
57-годишният нидерландец от Маастрихт е бил външен министър на страната си преди да бъде избран за еврокомисар. Освен родните си лимбургски и холандски, Тимерманс говори английски, немски, френски, италиански и руски. Преди началото на втория ден на конгреса той пя заедно с делегатите на италиански „Бела чао” - популярната партизанска песен от периода на Втората световна война. После приглася на рок група, която изпълни на живо песента „Подарък за мен”.
 
„Ще пледирам България да влезе в Шенген възможно най-бързо”, каза пред българските медии Тимерманс. „Мисля, че България, това е и позиция на Еврокомисията, е готова за присъединяване на морското и въздушно пространство към Шенген. Крайно време е, България свърши чудесна работа, членството не трябва да се обвързва с нищо друго”, заяви Тимерманс.

Европейските социалисти преизбраха Станишев за председател на ПЕС
 
„В лицето на Тимерманс България би имала голям шанс”, обяви Сергей Станишев, когото вчера конгресът преизбра за трети мандат президент на ПЕС. С този пост той ще бъде водещ в кампанията на Тимерманс.
 
Това ще постави добре България за Шенген и за падането на мониторинга в позициите на Холандия”, каза Станишев, визирайки отрицателната досега нидерландска позиция по тези въпроси.
 
В понеделник и вторник в Страсбург Европарламентът ще разгледа доклада "Станишев", който предвижда приемането на България в Шенген по всички граници - според думите на Станишев “не само по въздух и вода, а и по сухопътни, което е най-изгодно икономически за България”.
 
В словото си пред конгреса Станишев зададе целите пред левицата за 2019 г. - да спечели максимално много места в Европарламента и ПЕС да има водеща роля в процеса на формиране на парламентарно мнозинство и след това при преговорите за сформиране на новата еврокомисия и в разпределянето на ресорите на комисарите.

Бойко Борисов поздрави Станишев за преизбирането му като председател на ПЕС
 
„Много хора се опитват да отпишат левицата, но ако ПЕС има добри резултати ще има лидираща роля за определяне на президента и следващата Еврокомисия”, каза Станишев.  Според него това можело да стане в коалиция ляво - център заедно с либералите, включително хората на Еманюел Макрон във Франция, зелените, и всички леви организации, включително на Алексис Ципрас в Гърция.
 
Според анализ от преди един месец на агенция Ройтерс на базата на социологически проучвания засега ЕНП може да спечели около 177 от общо 705 места в новия Европейски парламент при 219 в сегашния, който има 751 членове. Депутатските мандати ще намалеят догодина заради излизането на Великобритания от Европейския съюз. Левите от Прогресивния алианс на социалистите и демократите ще останат втората партия със 141 места, по-малко от сегашните 189. Според Ройтерс "голяма коалиция" на социалистите и демократите с ЕНП няма да събере мнозинство в новия Европарламент, което означава, че ръководителят на новата еврокомисия ще трябва да осигури по-широка партийна подкрепа, за да прокарва закони. Зелените според прогнозата ще спечелят общо 48 мандата - по-малко от сегашните 52. При евентуално съюзяване с центристката партия на френския президент Еманюел Макрон "Република, напред!”, либералите от АЛДЕ ще станат третата по-численост група с 83 мандата, сочи анализът на Ройтерс. При такъв развой АЛДЕ ще измести от третото място групата на Европейските консерватори и реформисти, които ще понесат загуба заради оттеглянето на британската Консервативна партия. Крайнодесните и антиимигрантски партии, включително френският Национален сбор, италианската Лига и холандската Партия на свободата, може да увеличат представителството си от 10 процента в сегашния парламент до 14 процента в новия, добавя Ройтерс.
 
"Две са заплахите пред Европа - едната са екстремистите и популистите, които замерват хората с лъжи и използват страховете им. Втората е арогатната десница, чиято политика на ограниченията изкопа тази пропаст между гражданите и Европейския съюз. ЕНП и националистите и популистите са едно и също. Те работят заедно, както е в Австрия и България. ЕНП се орбанизира. Ние ще се борим срещу това, защото знаем отговорността си да спасим Европа”, подчерта още пред конгреса Станишев.
 
Той емоционално разказа на делегатите как преди дни чул 7-годишната му дъщеря, която ходи на уроци по пиано, да свири химна на Европейския съюз. “Когато го чуете изсвирен от малко дете, можете да усетите колко чуплива е Европа, като деликатно цвете. То трябва да бъде защитено и нашата е тази историческа отговорност”, каза президентът на ПЕС.
 
Конгресът прие осем резолюции, върху които ще бъде изработен манифест на левицата за евроизборите. Той трябва да бъде одобрен в Мадрид от нов конгрес на ПЕС на 23 февруари догодина.
 
Резолюцията с искане за ратификация на Истанбулската конвенция във всички държави - членки на ЕС, стана причина лидерът на Българската социалистическа партия (БСП) Корнелия Нинова да не дойде на конгреса в Лисабон. “Делегатите на БСП на конгреса на ПЕС ще подкрепят Сергей Станишев, но ще бъдат против резолюцията за равенство на половете, тази за миграция и пакта на ООН", обясни Нинова като подчерта, че партията й подкрепя решенията на конгреса за социална Европа, политика за млади хора и за зелена икономика.
 
Преди изборът на Тимерманс Станишев говори от трибуната пред конгреса заедно с македонския премиер Зоран Заев.
 
Лидерът на торите във Великобритания Джереми Корбин обяви пред конгреса, че британските лейбъристи ще останат пълноправен член на ПЕС “сега и в бъдеще”. Според него “към момента изглежда твърде вероятно сделката на Мей да бъде отхвърлена в парламента във вторник”. “За съжаление сделката за Брекзит няма да донесе нищо от това, което беше обещано. Това е лоша сделка, от която хората във Великобритания ще понесат негативите и рискува да подкопае стандарта на живот в цяла Европа. В последните две години и половина британското правителство прекара повече време в преговори между различните направления на консервативната партия, отколкото преговори с ЕС. Сделката на Тереза Мей обедини всички опозиционни партии във Великобритания и раздели управляващите”, каза Корбин. Той се обяви против “Брекзит като възможност, Великобритания да се превърне в нерегулиран данъчен рай”. “Трябва да признаем, че подкрепата за политиката за затягане на коланите, строгите икономии и провалените неолиберални идеи допринесе за сериозните трудности за работниците в Европа. Това нанесе щети и на европейската социалдемокрация и изигра сериозна роля в референдума за Брекзит във Великобритания”, отбеляза още Корбин.
 
Въпреки че в конгреса участват няколко премиери, между които Антониу Коща от домакина Португалия, Педро Санчес от Испания и Джоузеф Мускат от Малта, прави впечатление отсъствието на видими мерки за сигурност. Няма натрапваща се охрана и скенери пред залите на университетския кампус, където заседават делегатите. Движението в Лисабон не се спира, а високопоставените гости се движат със среден клас коли.
 
Гост на конгреса беше и американският икономист Джефри Сакс.
 
След преизбирането си за президент на ПЕС Станишев получи поздравителен адрес от българския премиер и лидер на ГЕРБ, която е член на дясната Европейска народна партия. “Радостен съм, че българин е председател на второто най-голямо политическо семейство в Европа. Пожелавам Ви здраве и успех в третия Ви последователен мандат като председател на Партията на европейските социалисти. Продължавайте да давате поводи за гордост на България. Избирайки Ви за трети пореден път за свой лидер, социалистите в Европа ясно показаха каква е оценката им за свършената от Вас работа“, пише Борисов до Станишев.
 
Въпреки, че лидерът на БСП Корнелия Нинова не присъства, на конгреса в Лисабон е 10 членна делегация от БСП, водена от заместник-председателя на партията Деница Златева. Макар вотът да беше таен, тя показа бюлетините, за да се види, че БСП единно подкрепя Станишев. Той беше издигнат за преизбирането на поста именно от БСП, за което изрично благодари.
 
За Станишев гласуваха 84 % от участвалите в избира делегати от 33 европейски партии. Само 23 (7 %) от 324 гласували бяха против избора на българина, а 29 (9 %) се въздържаха.