Франция призна коалицията на сирийските революционни и опозиционни сили
Франция призна коалицията на сирийските революционни и опозиционни сили / снимка: Reuters

Френският президент Франсоа Оланд обяви, че страната му признава Обединената коалиция на сирийските революционни и опозиционни сили за легитимен представител на сирийския народ, предадоха Ройтерс и АФП. Така Франция стана първата страна в Европа, признала новата опозиционна структура, създадена в неделя в Доха с цел да свали президента Башар Асад от власт.

На пресконференция в Париж Оланд каза също, че ще разгледа възможността за въоръжаване на сирийската опозиция след като тя сформира преходно правителство.

„По въпроса с оръжейните доставки, Франция не ги подкрепяше, понеже не беше ясно къде ще отидат тези оръжия. Сега, при тази коалиция, след като тя излъчи законно правителство, този въпрос ще бъде разгледан от Франция, но и от всички държави, които признават това правителство”, подчерта Оланд.

„Желанието ни е различните страни да признаят сирийската национална коалиция за легитимен представител на сирийския народ. Ролята на Франция е да направи желателното възможно. Опозицията направи огромна крачка напред. Нормално е да се направят изводите от това и то да стане по инициатива на Франция”, заяви по-рано през деня френския външен министър Лоран Фабиюс.

Франция е обвързана от наложеното от ЕС ембарго върху доставките на оръжие за сирийската опозиция и засега не се предвижда то да бъде отменено, заяви в Париж говорителят на френското външно министерство Филип Лалио, отговаряйки на въпрос за възможността да се доставят оръжия на сирийската опозиция, която настоява за тях, допълва БТА.

„Ембаргото е съвсем ясно, особено член 2, който забранява всякакви доставки на оръжия за Сирия и предвижданите изключения не важат за настоящия случай”, обясни Лалио и добави, че в текста няма краен срок, след който ембаргото изтича. Говорителят на френското външно министерство посочи, че ембаргото може да бъде отменено само с единодушно решение на 27-те страни членки на ЕС.