/ БТА
Френското правителство ще започне да разхлабва вечерния час, въведен заради коронавируса, а накрая ще го премахне изцяло, предадоха Ройтерс и Франс прес. В интервю за регионални френски издания президентът Еманюел Макрон начерта пътна карта за облекчаване на антикоронавирусните рестрикции.

Според плана, който ще е в четири етапа, началото на вечерния час ще бъде преместено от 19 ч. в 21 ч. от 19 май, а от 9 юни той ще започва дори в 23 ч. Предвижда се вечерният час да отпадне изцяло на 30 юни.

От 19 май ресторанти, кафенета и барове във Франция ще могат да приемат клиенти в откритите си пространства. В същия ден ще подновят работа музеите, киносалоните, историческите обекти и театрите, като при тях ще има ограничение от 800 зрители на закрито и 1000 зрители на открито. Същото правило ще е в сила и за спортните обекти, допълва Франс прес.

Необичаен протест срещу COVID мерките: Пращат бельо на френския премиер

Събитията с над 1000 зрители ще бъдат разрешени на 30 юни с изискване за представяне на така наречения "санитарен пропуск" - тоест негативен резултат от тест за коронавируса или сертификат за имунизация или за изкаран COVID-19. Макрон предупреди, че този пропуск няма никога "да бъде право за достъп, който разграничава французите" и че той няма да е задължителен в ресторантите, театрите и киносалоните. "Но на местата, където се трупат тълпи, като стадионите, фестивалите, панаирите или изложенията, ще бъде абсурдно да не го използваме", каза Макрон.

От 9 юни чужди туристи с така наречения "санитарен пропуск" ще могат да посещават отново Франция, предвижда още графикът на плана, публикуван в регионалните издания, предаде Ройтерс.

Ваксинираха 140 души по погрешка с физиологичен разтвор във Франция

От 1 май пък ваксините срещу коронавируса ще бъдат на разположение и на страдащите от затлъстяване хора над 18 години, допълни Макрон, предаде Ройтерс.

Този график е временен и може да претърпи промени на регионална база, там където интензивните отделения са почти препълнени или където броят на новите случаи на зараза превишава 400 на 100 000 жители, отбелязват френските издания "Монд" и "Паризиен".

Още от миналата седмица стана известно, че ограниченията в придвижването до 10 километра от жилищата ще бъдат вдигнати на 3 май. От тази дата ще отпаднат и удостоверенията, които досега се представяха при придвижване. Същият ден присъствено обучение ще подновят учениците в по-горните класове във Франция, припомня Франс прес.
БТА