Атомният самолетоносач "Шарл де Гол"
Атомният самолетоносач "Шарл де Гол" / Gulliver/Getty Images, архив
Първият от ново поколение бойни кораби беше приведен в първоначална оперативна готовност във водите край френския град Лориен в департамента Морбиан, предаде Франс прес. Поръчката на корабите беше направена преди единадесет месеца, като пет от тях са за френските военноморски сили, а три - за Гърция.

Очаква се фрегата да се превърне в острието на френския военен флот, след като бъдат построени и други осем многофункционални кораба "Фрем". Очаква се дългата 40 метра мачта да бъде монтирана на бойния кораб в близките дни.

Първите тестове на бойния кораб предстоят, а влизането му в състава на френските военноморски сили се предвижда за 2024 г. Останалите четири фрегати трябва да бъдат доставени в периода 2026-2029 г.

Други два бойни кораба се строят по поръчка на Гърция и трябва да бъдат готови след три години. Властите в Атина очакват и трета фрегата през 2026 г, като имат възможност за заявка на четвърти допълнителен кораб.

Министърът на националната отбрана на Гърция Никос Панайотопулос присъстваше на церемонията по привеждането в готовност на кораба и заяви, че "това е исторически момент не само за Франция, но и за европейската отбрана и стратегическата самостоятелност на континента".

Френският министър на въоръжените сили Себастиан Льокорню коментира, че "за жалост, тези бойни кораби ще са необходими, тъй като морето се превръща в зона на съревнование и конфронтация".

Фрегатата от ново поколение е кръстена на генерал Пиер-Алексис Ронарк, а извън Франция ще се нарича "Белара". Тя ще има екипаж от 125 моряци и може да приеме 150 души. Тя ще е първата с интегрирана система за киберсигурност и радар "Сий Файър" (Sea Fire), който осигурява 360-градусово постоянно наблюдение, водещо до по-ефективна противовъздушна отбрана. 

Бойните кораби, предназначени за Гърция, ще имат капацитет от 32 противовъздушни ракети "Астер 30", а тези за Франция - 16.
 
БТА