/ iStock/Getty Images
Франция реши да разреши на хората да излизат при осиновяване на домашен любимец от приютите за животни, въпреки строгите мерки за стоене вкъщи а за борба с пандемията COVID-19.

Вътрешното министерство съобщи в събота, че ще бъде предоставена "толерантност" след обаждане от Обществото за защита на животните (ОЗЖ).

Само за ден: Нови 987 жертви на коронавируса във Франция

ОЗЖ затвори своите 62 центъра за посетители в съответствие с официалните постановления за ограничаване на контактите преди три седмици. Но в понеделник ОЗЖ призова за преосмисляне и предупреди за пренаселеност с хиляди животни, които чакат нов дом.

"Напълно подкрепящо каузата на хуманното отношение към животните, правителството чу призива на ОЗЖ“ и веднага демонстрира желание за намиране на разумно решение, заяви вътрешният министър Кристоф Кастанер.

Починалите от коронавируса във Франция надхвърлиха 12 хил. души

"Взето е решение, че ще бъде даден толеранс за пътуване за осиновяване на животни от приютите", се казва в съобщение на министерството.

Въпреки това се добават редица ограничения, включително избиране на домашния любимец онлайн и уговаряне на осиновяването му само от един човек.

Франция удължава блокадата, за да спре разпространението на коронавируса

"Това ще даде възможност за спазване на правилата и да спаси живота на многобройни животни", добави министерството.

"Имаме 5000 животни в нашите приюти и капацитет 6 000", каза президентът на ОЗЖ Жак-Шарл Фомбон.
БГНЕС