Конфискувани оръжия от Франция, изпратени на Йемен от Иран
Конфискувани оръжия от Франция, изпратени на Йемен от Иран / БТА
Френските военноморски сили са конфискували миналия месец хиляди автомати, картечници и противотанкови ракети в Оманския залив, идващи от Иран и предназначени за йеменските бунтовници хуси, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на официални служители.   

Въпреки че Иран отрича да е замесен, снимки на оръжията, публикувани от въоръжените сили на САЩ, показват, че те са подобни на други, заловени от американските сили в други пратки, свързани с Техеран.

Съобщението бе направено в момент на натиск срещу Иран от страна на Запада заради доставката на дронове за Русия, които после тя използва в Украйна, както и заради продължаващите вече от няколко месеца репресии на протестите срещу иранските власти. Напрежението в региона се засили и след предполагаемото нападение на израелски дрон срещу военно предприятие в централния ирански град Исфахан. Ислямската република е извършвала ответни атаки по море при предишни случаи на насилие след провала на ядрената сделка на Иран със световните сили.

Оръжията са били конфискувани на 15 януари в Оманския залив. Въоръжените сили на САЩ казват, че задържането е станало "по маршрути, които в миналото са били използвани за незаконен трафик на оръжия от Иран до Йемен".

Оръжейното ембарго на ООН забранява снабдяването с оръжия на хусите, подкрепяни от Иран, които превзеха йеменската столица в края на 2014 г. От март 2015 г. те водят война с оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция, подкрепяща международно признатото правителство на Йемен.
 
Габриела Иванова/БТА