/ БТА
"Замразените руски активи трябва да бъдат използвани за възстановяването на Украйна". Това заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в речта си на Световния икономически форум в Давос.

ЕС "не трябва да остави камък необърнат" за възстановяването на Украйна, "включително, ако е възможно, руските активи, които сме замразили".

Според Фон дер Лайен Русия "третира милиони хора не като човешки същества, а като безлично население, което трябва да бъде преместено или контролирано, или поставено като буфер между военни
сили
, опитвайки се да потъпче стремежите на цял един народ с танкове".

Тази "агресия трябва да бъде стратегически провал", каза тя и подчерта, че "Украйна трябва да спечели тази война".

Тя обеща, че ЕС и международните партньори "ръка за ръка ще помогнат на Украйна да се издигне от пепелта", дори ако това изисква "колосална работа".

Фон дер Лайен обвини Русия, че използва енергийните доставки и продоволствената сигурност като глобално оръжие.

Правейки сравнение между решенията на съветския лидер Йосиф Сталин за голодомора през 30-те години на миналия век, тя заяви, че днес "армията на Кремъл конфискува запасите от зърно и машините", а "руската артилерия бомбардира складовете за зърно в цяла Украйна".

По предложение на Европейската комисия ЕС ще създаде международна платформа за дарения, управлявана съвместно от изпълнителния орган на ЕС и Украйна, която ще съчетава реформи и инвестиции, каза тя.

От началото на войната на 24 февруари досега ЕС е отпуснал 2 млрд. евро военна помощ за Украйна и е мобилизирал повече от 4 млрд. евро за макрофинансова помощ, хуманитарна помощ и подкрепа за държавите от ЕС, които приемат бежанци от Украйна.

Тя прие и пет пакета от санкции срещу Русия, насочени срещу отделни лица, включително руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров, както и забрана за износ на луксозни стоки и внос на въглища и изключване на руските и беларуските банки от използването на международната платежна система SWIFT.

Миналата седмица Фон дер Лайен обяви допълнителен пакет от макрофинансова помощ за Украйна в размер на 9 млрд. евро, който се очаква да бъде одобрен от лидерите на ЕС на срещата на върха следващата седмица.
БГНЕС