Финландец и австралиец фаворити за Нобелова награда за мир
Финландец и австралиец фаворити за Нобелова награда за мир / netinfo

Тазгодишният носител на Нобеловата награда за мир ще бъде обявен в Осло около 12 ч българско време. Номинирани са 191 кандидати, от които168 частни лица и 23 организации.

За фаворити са смятани международни посредници при мирни преговори като финландеца Марти Ахтисаари (на снимката) и австралиецът Гарет Еванс.

Бившият финландски президент бе посредник в преговорите между индонезийските власти и сепаратистите от провинция Ачех, които доведоха до подписването през август 2005 г. на мирно споразумение, сложило край на продължилия 30 години кръвопролитен въоръжен конфликт. Експерти обаче не изключват възможността Ахтисаари, който в момента е специален пратеник на генералния секретар на ООН Кофи Анан за Косово, да си подели наградата с индонезийския президент Сусило Бамбанг Юдхойоно и с "Движението свободна Ачех".

Гарет Еванс, който бе министър на външните работи на Австралия в периода 1988-1996 г., в момента оглавява базирания в Брюксел институт "Международна кризисна група", който проучва и работи за решаването на конфликти. Еванс имаше централна роля във възстановяването на Камбоджа и Виетнам.

Носителят на Нобеловата награда за мир ще получи и 10 милиона шведски крони /1,36 милиона долара/.