ФБР влезе в дома на бившата любовница на генерал Петреъс
ФБР влезе в дома на бившата любовница на генерал Петреъс / снимки: Reuters

Агенти на ФБР влязоха тази нощ в жилището на жената, чиято любовна връзка с Дейвид Петреъс доведе до оставката му като директор на ЦРУ, предаде Асошиейтед прес.

Говорителка на бюрото каза, че агентите са влезли в дома на Пола Бродуел в Шарлот, Северна Каролина. Говорителката Шели Линч отказа да обясни какво правят агентите вътре, допълва БТА.

На влизане, след като почукаха на страничната врата и им бе отворено, служителите на бюрото носеха нещо като картонени кутии, каквито често се използват при събиране на доказателствен материал. Един от агентите правеше снимки на сградата и гаража към нея под погледа на журналистите наоколо, посочва АП.

В същото време министърът на отбраната на САЩ Лион Панета обяви, че срещу командващия американските части в Афганистан генерал Джон Алън е започнало разследване заради "неподходяща кореспонденция" с Джил Кели, която изпълнявала на доброволни начала функциите на връзка с обществеността в базата на ВВС "Макдил" във Флорида, предаде Асошиейтед прес.

От Джил Кели, която е приятелка на семейството на Дейвид Петреъс, тръгна разследването, довело до оставката му като шеф на ЦРУ. Кели се оплакала, че получава заплашителни имейли от Пола Бродуел, с която, както се оказа, Петреъс е имал извънбрачна връзка.

Заповедта за започване на разследването срещу Алън била издадена в понеделник.

ФБР влезе в дома на бившата любовница на генерал Петреъс
netinfo


Високопоставен източник от Пентагона съобщил за АП, че разследването е започнало във връзка със скандала около подалия оставка шеф на ЦРУ и започналата проверка за евентуално изтичане на секретна информация. В базата "Макдил" е разположено Централното командване на САЩ, чийто командващ е бил Петреъс.

По настояване на Панета назначаването на генерал Алън за командващ Европейското командване на въоръжените сили на САЩ и за главнокомандващ съюзническите сили в Европа е било отложено, предаде Ройтерс.

Президентът Барак Обама оттегли номинацията на Алън за нов върховен главнокомандващ на силите на НАТО.

Генералът от резерва Петреъс подаде оставка от ръководния пост на ЦРУ, след като призна за извънбрачната си връзка. Поради съмнение, че имейлите, които Петреъс е обменял с Бродуел, може да означават пробив в сигурността, ФБР е повдигнало въпроса пряко пред генерала.