ФБР да разследва Туитър и Фейсбук за безредиците, довели до щурма на Капитолия, искат републиканци
ФБР да разследва Туитър и Фейсбук за безредиците, довели до щурма на Капитолия, искат републиканци / iStock/Getty Images
Републиканците от Комитета за контрол и реформи на Камарата на представителите на САЩ искат от ФБР да включи също Facebook и Twitter в разследването на участието на платформата Parler в щурма на Капитолия, съобщава Fox News.

„Вместо да ограничава разследването си (до платформата Parler), може би комисията трябва да включи Facebook и други социални медии в искането си за разследване на това, което е предшествало бунтовете в Капитолия на 6 януари“, се казва в писмо от републиканците.

В същото време републиканците подчертаха, че Parler, за разлика от Facebook и Twitter, не е спонсорирал демократи.

По-рано медиите съобщиха, че блокираният уебсайт Parler частично е възстановил работата си на 18 януари, като се твърди, че използва IP адрес, принадлежащ на DDoS-GUARD, контролиран от двама руснаци. Тогава демократите призоваха ФБР да извърши разследване.

Parler е услуга за съобщения, която стана популярна след блокирането на акаунта на Тръмп в Twitter. Google и Apple блокираха приложението в своите онлайн магазини, а Amazon Web Services свали Parler от хостинга си.

Превод и редакция: DarikNews