/ iStock/Getty Images
От бранша не могат да покрият търсенето на тестове за коронавирус
Многонационални фармацевтични компании се ангажираха днес да предоставят ваксина срещу Covid-19 навсякъде в света в срок от 12 до 18 месеца, предаде АФП.

Китай обяви кое е лекарството, което лекува коронавирус

Правят се десетки клинични изпитания на по-евтини и по-ефективни скринингови комплекти, лечение или ваксина, която да се бори с коронавируса, който вече е заразил над 217 000 души и е причинил смъртта на над 9000 души по света, уточни АФП.

Ще направим така, че независимо къде е произведена ваксината, тя да бъде достъпна за всички по света, които имат нужда от нея, заяви Пол Стофелс, главният научен директор на Джонсън и Джонсън (Johnson & Johnson) брифинг на Международната федерация на фармацевтичните производители и асоциации (IFPMA).

Междувременно стана ясно, че фармацевтичната индустрия не може да предостави достатъчно диагностични комплекти за новия коронавирус, за да отговори на препоръката на Световната здравна организация (СЗО) за мащабно използване на тестове. Това заяви главният изпълнителен директор на компанията Рош (Roche) Северин Шван, цитиран от ДПА.

Какво е „Фавипиравир“ и ще спре ли епидемията от COVID-19

Индустрията увеличава производството, но търсенето продължава да превишава силно предлагането, каза Шван на брифинг на Международната федерация на фармацевтичните производители и асоциации (IFPMA). Поради тази причина тестове трябва да се използват най-вече за високорискови пациенти и за тези, които показват симптоми на вирусно заболяване Covid-19, допълни той.

В момента просто не е възможно широкото използване на тестове, подчерта Шван.
БТА