/ БГНЕС
Председателят на Европейския съвет съобщи, че предлага отпускането на средства от следващия бюджет на ЕС да бъде обвързано със състоянието на върховенството на закона. Въпросът ще бъде обсъден на заседанието на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС следващата седмица, предаде БТА.

Той уточни, че решенията за спиране или ограничаване на плащането на бюджетни средства за страните от ЕС с проблеми в тази област следва да се взимат с квалифицирано мнозинство от Съвета на ЕС и с оценката на Европейската сметна палата и Европейската комисия.

Луиджи Ди Майо: По време на пандемията видяхме кои са наши приятели - на първо място бих сложил България

Няма да си затваряме очите, това е основен въпрос за бъдещето на ЕС, наравно със свободата на медиите, каза той на пресконференция. Мишел съобщи, че предлага да се насочи финансиране към проекти, свързани със законността, медийно разнообразие и борбата с дезинформацията.

Председателят на Европейския съвет предлага бюджетът на ЕС до 2027 г. да бъде 1,074 трилиона евро с фонд от 750 милиарда евро за икономическо възстановяване. Според него е необходимо отстъпките от бюджетните вноски да се запазят за Германия, Холандия, Австрия и Швеция.

Европейските лидери останаха разделени относно формата на фонда за възстановяване

Мишел предлага също въвеждане на нови данъци върху пластмасата, цифровите дружества, въглеродното замърсяване. Събраните по този начин средства следва да послужат за "собствени приходи" на ЕС.
БТА