/ БГНЕС
България и Италия споделят приятелство, което се доказа в условия на криза и борбата с разпространението на коронавируса в Европа, подчерта държавният глава
"България и Италия споделят приятелство, което се доказа в условията на криза и борбата с разпространението на коронавируса в Европа". Това заяви президентът Румен Радев на среща днес на „Дондуков“ 2 с министъра на външните работи и международното сътрудничество на Италианската република Луиджи Ди Майо. Това съобщиха от пресслужбата на президенството.

„Всички видяхме как италианският народ и институции бяха изправени пред безпрецедентни предизвикателства и показаха как трябва да се консолидират усилията в обществото за преодоляване на кризата“, посочи държавният глава.

„По време на тази на пандемия имахме възможност да видим кои наистина са наши приятели и на първо място сред тях бих сложил България и българския народ“, отбеляза Луиджи Ди Майо.
 

пресцентър, Президенството


Двустранното сътрудничество между България и Италия в икономиката, енергетиката, туризма и образованието, бяха във фокуса на срещата. Президентът Радев отново призова за равномерно разпределение на научната и образователната инфраструктура в Европейския съюз, като най-сигурна гаранция за устойчиво сближаване в Европа. По думите на държавния глава без инвестиции в човешкия капитал, усвояването на европейските фондове не може да има дългосрочен ефект. Страната ни очаква активна помощ и от страна на Европейската комисия за създаването на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа.

Пандемията от коронавирус дава възможност на ЕС да ускори процесите на развитие в Общността, свързани с повече инвестиции в образованието на младите хора, беше позицията на Румен Радев и Луиджи Ди Майо. Италианският външен министър открои и ролята на новосъздадения фонд „Next Generation EU” и обърна внимание на необходимостта от солидарност към най-пострадалите от пандемията страни.

Борисов към италианския външен министър: Заедно тестваме лекарство за коронавируса

Обща бе и позицията, че активният обмен в икономиката и инвестициите насърчава двустранното партньорство и в много други области. Италианският бизнес проявява все по-голям интерес към България и възможността да реализира общи проекти с български партньори, заяви Луиджи Ди Майо.

Моделът на Италия за успешна борба с корупцията по високите етажи на властта може да бъде използван като пример в Европа, подчерта Румен Радев. Луиджи Ди Майо заяви от своя страна, че антикорупционния закон в Италия отразява 30-годишния опит на страната в борбата с корупцията и се базира на експертизата на съдии и полицейски служители.

Президентът изрази признателността си за последователната подкрепа на Италия за присъединявана на България към Организацията за икономическото сътрудничество и развитие, както и за задълбочаване на процеса на европейска интеграция.

Радев предаде чрез Луиджи Ди Майо свое лично послание към своя колега президента на Италианската република Серджо Матарела, отбелязват още от кабинета на президенството.