Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен / Gulliver/Getty Images, архив
Лидерите на страните членки на ЕС остават разделени по въпроса как да структурират предложения фонд за възстановяване от COVID-19 за европейските икономики, заяви ръководителят на Европейската комисия, добавяйки, че все още предстои да бъде договорен баланса между безвъзмездните средства и заемите, заложени във фонда на стойност 750 млрд. евро.

"Днешните дискусии показаха различия в мненията по редица теми относно баланса между безвъзмездните средства и заемите“, посочи председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен на пресконференция след видеоконферентната среща на върха на ЕС, предаде БНР.

Меркел зове за приемане на спасителния пакет за евроикономиките до края на юли

"Лидерите обаче единодушно се съгласиха, че дълбочината на тази криза оправдава единен амбициозен отговор, който да съчетава солидарност, инвестиции и реформи. Бях доволна също така да чуя, че много лидери акцентират върху необходимостта да направим всичко по силите си, за да постигнем споразумение в Европейския съвет преди лятната ваканция".

Според нея остават различията между страните членки за разпределението на средствата от плана за възстановяване, съотношението между безвъзмездната помощ и заемите, географското разпределение на средствата, както и отстъпките, които ползват най-големите вносители в ЕС. Има и въпросителни за повишаването на тавана на собствените ресурси.

Фон дер Лайен съобщи, че този въпрос изисква единодушие в Съвета, съгласие на Европейския парламент и ратификация от националните парламенти.

"Сигурна съм, че можем да постигнем консенсус при условие, че не изпускаме от поглед голямата картина", каза тя.

Урсула фон дер Лайен допълни, че мнозина европейски лидери желаят да се стигне до споразумение относно възстановителния фонд преди август.

"От съществено значение е, че не губим време при създаването на плана за възстановяване. Първото обсъждане на плана и на следващия многогодишен бюджет беше много положително", заключи тя.

В средата на юли ще се състои физическа среща на европейските лидери в Брюксел, съобщи след края на видеоконференцията на държавните и правителствени ръководители на страните членки председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Днешната среща беше повод да видим, че сред различията се очертава консенсус, което е нещо много позитивно. В същото време обаче ние не подценяваме трудностите. Затова е необходимо да продължим дискусиите по различни въпроси", отбеляза той.

Мишел добави, че ще сложи на масата конкретни предложения още преди срещата през юли.

Шарл Мишел и Фон дер Лайен заявиха, че остава твърде малко време за постигане на споразумение за бъдещите отношения с Обединеното кралство и преговорите трябва да бъдат ускорени. Мишел отново подчерта, че ЕС не се стреми към него на всяка цена.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел потвърди, че европейските лидери ще продължат преговорите относно фонда за възстановяване от коронавируса в средата на месец юли.
"Беше ясно, че днес няма да постигнем резултат, но ще продължим дискусиите в средата на юли“, каза тя пред репортери след видеоконференцията на Европейския съвет, като добави, че през лятото е важно да се постигне споразумение, така че парите от фонда за възстановяване да могат да бъдат предоставени бързо.

"Всички казаха това, което смятат за положително и, разбира се, имаше и критики. Мостовете, които все още трябва да изградим, са големи", добави тя.

Меркел каза, че средствата от фонда за възстановяване ще бъдат на разположение най-рано в началото на 2021 година.

"Дадох ясно да се разбере, че намираме периода 2021-2024 г. за прекалено дълъг. Смятаме, че трябва да започнем да връщаме средствата от  фонда, които ще бъдат набрани от пазарите чрез ЕК още в този многогодишен бюджетен период (2021-2027 г.), а не в следващия", каза тя. "Това наистина би увеличило доверието към нас".

По-рано председателят на Европарламента Давид Сасоли заяви, че евродепутатите няма да подкрепят възстановителния план, ако не се стигне до яснота по този въпрос.
"Искаме яснота не само за данъците, които ще бъдат прехвърлени към ЕС, но за времето, за което те ще бъдат въведени. Нашето присъствие в тези преговори е твърде осезателно, имаме ясно изразен консенсус в парламента и мисля, че депутатите се изразиха по този въпрос много ясно", посочи шефът на ЕП. 
БНР