/ iStock/Getty Images
Европейският съвет обсъди тази вечер онлайн обстановката в Близкия изток и потвърди готовността си за продължаване на подкрепата за Украйна. Това съобщи след заседанието на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Той отбеляза, че в началото на заседанието е била запазена минута мълчание за жертвите в Израел, Палестина, Франция и Белгия от последните дни. По неговите думи участниците в заседанието са препотвърдили, че ЕС осъжда нападението на "Хамас" срещу Израел и признава правото на Израел на самоотбрана в рамките на международното законодателство.

Мишел коментира, че както в този случай, така и във войната в Украйна, става дума за върховенството на закона и за спазването на международния ред. По неговите думи в Близкия изток ЕС съдейства на мирния процес и за намиране на трайно мирно решение, основано на две държави, като се стреми да осигури подкрепа и за палестинските власти.

На днешното заседание е било решено да се повиши обменът на данни между европейските служби за сигурност. Участниците отново са повторили призива за незабавно безусловно освобождаване на заложниците, взети от "Хамас", за осигуряване на възможности за евакуация и за полагане на усилия конфликтът да не се прехвърли в съседни страни. Те са обсъдили също възможните миграционни потоци към Европа и Египет.

Има поне една държава, която се възползва и това е Русия - тя се опитва да покаже, че ЕС проявява двойни стандарти, коментира Мишел по повод отношението към събитията в Украйна и към обстановката в Близкия изток. Прекъсването на тока, водата и снабдяването не следва правилата на международното законодателство, заяви той на пресконференция в отговор на въпрос.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи, че няма противоречие в съпричастността с Израел и осигуряването на хуманитарна помощ за палестинците. Тя отбеляза, че ЕК утрои тазгодишния бюджет за хуманитарна подкрепа за палестинците и изрази очакване първите доставки с помощи да бъдат превозени тази седмица. Терорът на "Хамас" допринася за огромните страдания на палестинците, обобщи тя.

Мишел и Фон дер Лайен заявиха, че ЕС запазва подкрепата си за Украйна. Те отбелязаха, че този въпрос ще бъде обсъден задълбочено на насроченото за края на месеца присъствено заседание на Европейския съвет в Брюксел.
Николай Желязков/БТА