Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер / БГНЕС, архив
Европейският съвет не възрази на заседанието си тази нощ срещу свикването на насрочената за понеделник във Варна среща ЕС-Турция, съобщи БТА, като се позова на дипломатически източници.

Преди месец държавните и правителствените ръководители от ЕС решиха, че преценката дали да има среща, ще бъде направена непосредствено преди насрочената дата, в зависимост от развитието на отношенията с Анкара. В срещата във Варна ще участват председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, премиерът Бойко Борисов като домакин и президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Борисов: Подготовката за срещата ЕС-Турция във Варна върви с пълна сила

Премиерът Борисов съобщи вчера, че в навечерието на разговорите има напрежение и големи очаквания. Той поясни, че целта на срещата ще бъде успокояване на отношенията с Анкара. Това е може би една от последните възможности да останем в диалог, добави той. Премиерът уточни, че неговата цел е да се постигне продължаване на действието на споразумението ЕС-Турция за миграцията. Борисов допълни, че ще разговаря с Ердоган за задържаните в Турция гръцки войници.


 Борисов: Срещата ЕС-Турция във Варна е необходима

В заключенията си за Турция от тази нощ Европейският съвет решително осъжда действията на Турция край Кипър и изразява пълна съпричастност с Никозия и Атина. Отправен е призив Анкара да прекрати незабавно действията си по възпрепятстване на проучванията за добив на газ край острова. Европейският съвет изразява дълбока загриженост от задържането в Турция на граждани на ЕС, като призовава за бързо разрешаване на въпроса в диалог.
БТА