Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС, архив
Подготовката за срещата между ЕС и Турция във Варна върви с пълна сила, каза премиерът Бойко Борисов преди началото на заседанието на Европейския съвет в Брюксел. „Всички очакват много от нас”, допълни той, цитиран от правителствената пресслужба. Премиерът подчерта, че това е една от последните възможности Съюзът и Турция да останат в диалог.
 
 Борисов: Срещата ЕС-Турция във Варна е необходима

„Всички имат надежди, че с диалог можем да постигнем съгласие. Аз съм си поставил една единствена цел - продължаването на споразумението за мигрантите“, посочи Борисов и подчерта, че разплащанията между ЕС и Турция по споразумението трябва да бъдат извършени.
 
В контекста на необходимостта от продължаване на споразумението, премиерът припомни случаите в Харманли и столичния квартал „Овча купел“, като каза, че това може да се възобнови и не приема такава алтернатива.
 
ЕС отпуска 3 милиарда за създаване на благоприятни условия за бежанците в Турция

Борисов коментира и изострените отношения между Лондон и Москва. „Доста години съм се занимавал с криминални престъпления и обикновено тези случаи не са това, което изглежда“, заяви премиерът, визирайки случая с бившия руски разузнавач Сергей Скрипал. Той подчерта, че извършителите и поръчителите трябва да бъдат заловени.
 
Министър-председателят изрази очакване за положително развитие на отношенията между САЩ и ЕС по търговските въпроси.