Европейците искат авторитетна фигура за президент на ЕС
Европейците искат авторитетна фигура за президент на ЕС / netinfo

Мнозинството от избирателите в петте най-големи западноевропейски страни са убедени, че Европейският съюз се нуждае от високо авторитетна фигура за пръв президент, сочи проучване, цитирано от Франс прес.

Изследване на института „Харис“, направено по поръчка на вестник „Файненшъл Таймс“, показва, че над 75% от французите, италианците и испанците желаят голямо име за поста, който все още не е създаден.

50% от британските избиратели също подкрепят тази идея. В Германия 45% от избирателите са се изказали в подкрепа на подобно виждане, докато 47% са против. Изследването е удар за люксембургския премиер Жан-Клод Юнкер, който събира само 1% в само една от петте страни – Германия.

Само германският канцлер Ангела Меркел и бившият британски премиер Тони Блеър печелят забележима подкрепа извън своите собствени страни, сочи проучването. Отделно от това изследването показва, че избирателите във Франция, Италия и Германия подкрепят обявяването на едностранна независимост на Косово от Сърбия с ясно изразено мнозинство. 48% от британците и 45% от американците също подкрепят тази стъпка. Само в Испания има опозиция срещу косовската независимост.

„Харис“ е провел проучването си по интернет между 28 февруари и 6 март, уточнява БГНЕС.