Лондон започва ваксинация, други страни на континента се готвят за нови рестрикции
Европа продължава да е в плен на втората вълна от COVID-19. И докато редица страни се готвят да въведат нови ограничения, Великобритания става първата в света, която ще приложи ваксината на „Пфайзър” и „БиоенТех”.

Лоша новина за руснаците, които наблягат на чашката и в пандемията

Препаратът срещу COVID-19 вече започна да пристига в британските болници, а от утре в страната започва и спешното ваксиниране. Първи ще бъдат хората над 80-годишна възраст, както и медиците на първа линия. Ваксина ще получат още служителите и обитателите на домовете за стари хора.

"Невероятно е, наистина. Не мога да ги взема в ръка, защото са - 70 градуса, но да знам, че ваксините са тук и ние ще сме сред първите в страната, които ги получават и първите в света... Наистина е невероятно. Толкова съм горда", заяви Луиз Кууглан, фармацевт в здравната служба на Лондон.

Страната е поръчала 40 милиона дози, които ще стигнат за 20 милиона души. В германската провинция Бавария, властите въвеждат по-строги мерки за ограничаване на заразата. Те ще влязат в сила в сряда, 9 декември, и ще важат до 5 януари.

Предвижда се известно облекчаване на мерките по Коледа, но не и за Нова година. „Както изглежда младите хора не спазват ограниченията, за разлика от нас. Затова си казах, че щом от сряда няма да можем да излизаме от вкъщи, ще е добре да напазарувам”, заяви дама, тръгнала на пазар. 

Южната германска провинция отчита до момента най-високата смъртност заради коронавируса в страната. „Здравната ни система е претоварена. В допълнение, смъртните случаи рязко нарастват. В Бавария на всеки 20 минути умира човек от коронавируса”, посочи баварският премиер Маркус Зьодер.

Той призова Ангела Меркел и ръководителите на германските провинции да обсъдят въвеждането на по-строги мерки на национално ниво преди Коледа. Във Франция са регистрирани малко над 11 хиляди нови случаи за последното денонощие.

Това е много под рекордните стойностите преди въвеждането на карантината. Числата обаче са и доста над целта от 5 хиляди нови заразени дневно, която правителството си постави като условие да бъде вдигната националната карантина. Здравните власти предупреждават, че ако французите не са достатъчно отговорни по Коледа и в края на годината, ще последва трета вълна на коронавирус в средата на януари.

Унгария ще остави в сила ограниченията заради COVID-19 до 11 януари

Унгария ще остави в сила ограниченията заради COVID-19 до 11 януари, стана ясно от съобщение на премиера Виктор Орбан във Facebook. Той подчерта, че тази година няма да има тържества за Нова година.

На 11 ноември Унгария наложи частична карантина, включително полицейски час през нощта, затваряне на средните училища, университетите и ресторантите, след като броят на новите случаи на коронавирус и на починалите нарасна до най-високите си равнища от началото на пандемията.

По-рано днес стана ясно, че между 3000 и 5000 унгарци може да вземат участие в клиничните изпитания на руската ваксина срещу COVID-19 “Спутник V”.
nova.bg