/ iStock/Getty Images
Властите на испанския остров Тенерифе евакуираха около 3000 души от домовете им тази нощ, след като отново се разпали пожарът, предизвикан от високите температури и силните ветрове в гористия район, който вече бе опустошен от огнена стихия през август, предаде Ройтерс.

Службите за спешна помощ съобщиха днес в социалната платформа "Екс", че като извънредна ситуация от висока степен са поискали помощ от армията във връзка с повторно разгорелия се от вчера пожар.

Горският пожар през август бушува дни наред, като унищожи около 15 000 хектара гори в рамките на националния парк, заобикалящ вулкана Тейде, който е най-високият връх в Испания. Тогава също бяха евакуирани хиляди местни жители, като повечето от тях се върнаха по домовете си.

Регионалният премиер на Канарските острови Фернандо Клавихо каза днес по време на бизнес среща в Мадрид, че пожарът през август е бил овладян, но никога не е бил напълно потушен и все още продължава в гористия район. Той добави, че усилията за потушаване на пожара през изминалата нощ са "преминали добре".

"Има по-малко какво да гори (при пожара), така че огънят не би трябвало да излезе от контрол", каза Клавихо, имайки предвид вече изгорелия терен.

Остров Тенерифе, разположен в Атлантическия океан край северозападното крайбрежие на Африка, е в готовност за високи температури, които днес се очаква да достигнат 39 градуса през целия ден.