/ / iStock/Getty Images
Съветът на ЕС прие въвеждането на по-строги правила за търговията и използването на съставки за производството на взривни вещества.

Химическите вещества могат да се използват със законна цел, но с тях може да се злоупотреби за незаконното производство на самоделни взривни устройства, се отбелязва в съобщение на Съвета. Новите правила ще ограничат предоставянето на тези съставки на обикновения потребител и ще осигурят съобщаването на подозрителни покупки.

Правилата определят вещества "под ограничение", които не може да се предоставят, въвеждат, притежават или използват от обикновените потребители. Покупката на "регулирани" съставки трябва да бъде съобщавана от търговците, ако събуждат подозрения.

Държавите в ЕС запазват възможността за въвеждане на лицензи, за да дадат възможност някои ограничени вещества под определена концентрация да останат достъпни за потребителите. Държавите ще могат да прилагат правилата за съставките за взривни вещества под ограничение към други химически вещества.

Налагат се задължения в областта на обучението и подобряването на осведомеността на търговците и надзорните власти, които участват в производството или продажбата на съставките. Досегашните правила се оказаха недостатъчни за предотвратяване на незаконното производство на самоделни взривни устройства, се пояснява в съобщението.
БТА