ЕС призова палестинците да решат споровете си по мирен път
ЕС призова палестинците да решат споровете си по мирен път / netinfo

Европейският комисар за външните отношения Бенита Фереро-Валднер призова палестинците да решат по мирен начин противоречията помежду си след сблъсъците в палестинските територии през последните дни, предаде Франс прес.

"Дали това да стане с помощта на правителство на единството, или чрез нови избори, е вътрешен палестински въпрос", заяви Фереро-Валднер.

"ЕС е готов да работи съвместно с всяко законно палестинско правителство, което приеме платформата, отстояваща принципите на Квартета за Близкия изток", припомни еврокомисарят.

Трите условия на Квартета (ООН, ЕС, САЩ и Русия) до момента са: признаването на Израел, на сключените в миналото споразумения между еврейската държава и палестинците и отказ от насилието.

На 16 декември палестинският президент Махмуд Абас обяви, че ще свика предсрочни избори. Асошиейтед прес цитира изказване на Набил Шаат, член на Централния комитет на Фатах и депутат в палестинския парламент, според когото „Фатах” ще предложи на Махмуд Абас да се кандидатира, ако бъдат насрочени нови избори.

Междувременно медицински източници съобщиха, че седмина палестинци са ранени при стрелба срещу манифестация на привърженици на Абас. Нападението срещу симпатизантите на партията „Фатах” на президента Абас е станало в бежанския лагер Джабалия.

Преди това при въоръжено нападение срещу автокортежа на външния министър в правителството на „Хамас” загинаха 19-годишна жена и един палестински полицай. Външният министър Махмуд Захар не пострада при атаката, за която от „Хамас” заявиха, че е дело на активисти от „Фатах”, предадоха АП и ДПА.