До второ нареждане Русия спря издаването на електронни визи
До второ нареждане Русия спря издаването на електронни визи / iStock/Getty Images
Министрите на външните работи от Европейския съюз постигнаха съгласие да преустановят заради войната в Украйна споразумението от 2007 г. за облекчен визов режим с Русия, обяви европейският външнополитически ръководител Жозеп Борел, цитиран от световните агенции.

"Постигнахме съгласие за пълното преустановяване на споразумението за облекчено издаване на визи ЕС-Русия", каза той на пресконференция в края на двудневното заседание в Прага на външните министри от Евросъюза.

Мярката ще направи процедурите за издаване на визи по-сложни, по-скъпи и по-бюрократични, и ще увеличи времето за чакане за издаването им, става ясно от насоките на Европейската комисия.

Борел: ЕС не трябва да е разединен за издаването на визи на руснаци

"По този начин значително ще бъде намален броят на издаваните визи от държавите в ЕС. Получаването им ще стане по-трудно и ще отнема повече време", каза Борел.

Мярката има за цел да прекрати т.нар. "виза шопинг" от страна на руски граждани, които търсят лесен достъп в Евросъюза през държави членки, където правилата за влизане са не толкова строги, поясни шефът на европейската дипломация на пресконференция в Прага.

До преустановяването на споразумението се стигна след седмици на настоявания от страните от ЕС, които граничат с Русия, за по-строги мерки срещу руските граждани, влизащи в съюза с шенгенски визи, издавани от някои държави членки.

Дипломати, цитирани от Ройтерс, заявиха, че министрите от ЕС не са могли да се споразумеят за пълна забрана за издаването на визи за руснаци, тъй като държавите членки са разделени по въпроса.

Борел каза, че от средата на юли се наблюдава увеличение на пътуванията от Русия към съседните държави.

"Това се превърна в риск за сигурността на тези съседни държави", добави той. "Освен това наблюдаваме как много руснаци пътуват за удоволствие и шопинг, сякаш в Украйна няма война."
 
БТА