ЕС обсъжда въвеждането на скенери за цяло тяло по летищата
ЕС обсъжда въвеждането на скенери за цяло тяло по летищата / снимка: Reuters

Експерти по авиационна сигурност от Европейския съюз се срещат днес, за да обсъдят възможността за въвеждане на скенери за цяло тяло по европейските летища след неуспешния опит за взривяване на самолет, летящ от Амстердам за Детройт на Коледа, предаде АП. Досега ЕС позволяваше на страните членки сами да решават дали да използват скенерите като мярка за сигурност.

През 2008 г. Европейският парламент поиска да се направят допълнителни проучвания за ефекта на скенерите върху здравето и правото на лична неприкосновеност на пътниците, преди да одобри евентуално законодателство за въвеждането им из целия ЕС, съобщава БТА. Днес експертите ще преценят дали евентуалното въвеждане на скенерите е съвместимо с европейската законодателна практика.

Скенерите могат да се настроят така, че да показват пикселирано изображение или диаграма на хората, които преминават през тях, на които могат да се видят подозрителни предмети, съобщава ДПА. Според германската комисия за защита на личните данни на скенерите ще се вижда дали пътниците имат протези и импланти, но те няма да показват голи изображения на телата им.

Използването на скенери за цяло тяло не е разрешено в Европа с изключение на случаите, в които отделни държави са поискали разрешение от ЕК, за да ги изпробват, като например на летище Схипхол в Амстердам.