/ БГНЕС
Европейският съюз предупреди в събота, че решението на американския президент Доналд Тръмп да изключи САЩ от договора на ООН, предназначен да регулира световната търговия с оръжие, ще попречи на глобалната борба с незаконния трафик на оръжие.

"Решението на САЩ няма да допринесе за продължаващите усилия за насърчаване на прозрачността в международната търговия с оръжие, за предотвратяване на незаконния трафик и за борба с употребата на конвенционалните оръжия", заяви главният дипломат на ЕС Федерика Могерини, цитирана от АФП.

"ЕС ще продължи да призовава всички държави, и по-специално големите износители и вносители на оръжие, незабавно да се присъединят към договора за търговия с оръжие," каза тя.
Тръмп заяви, че Съединените щати няма да се придържат към договора от 2013 г., насочен към регулиране на световната търговия с оръжие, като го нарече "подвеждащ“ и представлява посегателство върху суверенитета на САЩ.

Американският Сенат никога не е ратифицирал договора, въпреки, че бившият президент Барак Обама го одобри. Тръмп каза, че отменя подписа на своя предшественик.

Могерини подчерта, че ЕС гледа на пакта, който се стреми да регулира потока от оръжия в конфликтните зони, като ключ към "международните усилия за осигуряване на мир, сигурност и стабилност". "Всички 28 държави-членки на ЕС се присъединиха към пакта и са решени да преследват целите и универсалната му ратификация и прилагане", каза Могерини.

Gulliver/Getty Images

Договорът, който влезе в сила през декември 2014 г., изисква държавите-членки да водят регистър на международните трансфери на оръжия и да забраняват трансгранични превози, които биха могли да бъдат използвани за нарушения на човешките права или нападения срещу цивилни граждани.

До момента 130 страни първоначално са подписали договора, но само 101 са го ратифицирали. Те включват големи сили като Франция, Германия и Обединеното кралство. Най-големите търговци на оръжие в света, САЩ, Китай и Русия не са се присъединили към пакта.
БТА