/ БТА
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган планира да проведе разговори с редица световни лидери покрай срещата на НАТО в понеделник, сред които с американския президент Джо Байдън, германския канцлер Ангела Меркел и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, предаде Анадолската агенция.

Макрон: НАТО трябва да знае кои са враговете му

Ердоган ще пристигне в Белгия в неделя, 13 юни, за да участва в срещата на НАТО. В графика му обаче са заложени и редица двустранни контакти. Предвидено е Ердоган да разговаря с президента на САЩ Джо Байдън, с германския канцлер Ангела Меркел, с премиерите на Великобритания и Гърция Борис Джонсън и Кириакос Мицотакис.

Планират се двустранни срещи на Ердоган и с френския президент Еманюел Макрон и министър-председателя на Холандия Марк Рюте. Турският лидер ще разговаря също и с президентите на Литва и Латвия Гитанас Науседа и Егилс Левитс, отбелязва още АА.

Президентът на САЩ потегли на първата си обиколка в Европа (ВИДЕО/СНИМКИ)

Както посочва агенцията, приоритет на турската делегация в Брюксел ще бъде да подчертае решимостта на Турция по отношение на суверенните й права и чувствителността й по въпросите на сигурността в контекста на развитията в региона.

Това ще е първата международна среща на високо равнище, в която Ердоган ще участва физически за последната година и половина, посочва АА. Последно той присъства на 19 януари м.г. в Германия на среща, посветена на темата за Либия, по покана на германския канцлер Меркел. В последвали международни форуми Ердоган участва онлайн.
БТА