/ БТА
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че северноатлантическият пакт НАТО все още не е изчистил стратегическите си приоритети, близо година след като той каза, че алиансът е в "мозъчна смърт", предаде Ройтерс.

"Ние трябва да знаем кои и къде са нашите врагове", каза Макрон на пресконференция. НАТО трябва да изработи стратегия по отношение на Русия, а Китай не трябва да е приоритетът на алианса, добави той.

Президентът на САЩ потегли на първата си обиколка в Европа (ВИДЕО/СНИМКИ)

НАТО се нуждае от стратегия за Русия, която да бъде "взискателна и непоколебима, дори когато Русия предприема нахлувания, кибератаки или сплашва, но и която също така да дава възможност да се вземе предвид географията на Европа", каза Макрон.

Другата седмица съюзниците от НАТО се събират на среща на върха в Брюксел.

Захарова: НАТО се намесва във вътрешните работи на Русия и Беларус

В края на май Ройтерс разкри, че план на стойност 20 милиарда долара за предоставяне на по-голяма гъвкавост на алианса при справянето с предизвикателства като възхода на Китай и климатичните промени е срещнал упорита съпротива от страна на Франция, която се опасява, че подобен ход може да навреди на нейните собствени приоритети в сферата на отбраната.

През февруари генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предложи съюзниците да вложат повече средства в съществуващи, макар и малки общи бюджети - отговор на продължаващото от дълго време напрежение със САЩ, според които европейските съюзници не допринасят достатъчно за отбраната си.
БТА