Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг / Gulliver/Getty Images
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди Русия и Беларус да не заплашват съюзниците на алианса, след принудителното отклоняване на международен пътнически полет от беларуските власти, се посочва в публикувано днес интервю, цитирано от ДПА.

"Разбира се, че сме готови при извънредна ситуация да предпазим и защитим всеки наш съюзник от каквато и да е заплаха, идваща от Минск и Москва", каза Столтенберг пред в. "Велт ам зонтаг".

"Бдителни сме и следим случващото се в Беларус много внимателно", допълни той.

ЕС разшири икономическите санкции срещу Беларус

Беларус става "все по-зависима" от Русия, посочва генералният секретар на пакта.

Столтенберг каза, че алиансът е сериозно обезпокоен от по-тясното сътрудничество между Москва и Минск през последните месеци.

"В миналото ни се налагаше да наблюдаваме как Русия сериозно нарушава териториалната цялост на страни като Украйна, Грузия и Молдова", допълни той.

Столтенберг каза, че не би искал да спекулира, но отбеляза, че "НАТО е отбранителен съюз".

Страните членки на НАТО Литва, Латвия и Полша имат обща граница с Беларус, припомня ДПА.

Докато Европейският съюз отговори със санкции на отклоняването на самолет на Райънеър (Ryanair) и принудителното кацане в Минск и ареста на дисидента Роман Протасевич, руският президент Владимир Путин подчертава неизменната си подкрепа за беларуския си колега Александър Лукашенко, като дори му обеща кредит от 500 млн. долара, посочва ДПА.

Ситуацията около Беларус ще бъде обсъдена на предстоящата среща на върха на НАТО в Брюксел, сред участниците в която ще бъдат президентът на САЩ Джо Байдън и германският канцлер Ангела Меркел, допълни Столтенберг.
БТА