Байдън и Ердоган
Байдън и Ердоган / /Getty Images
САЩ носят историческа отговорност за постигане на трайно прекратяване на огъня в ивицата Газа възможно най-скоро. Това е казал турският президент Реджеп Тайип Ердоган в телефонен разговор с американския му колега Джо Байдън, информират от турската президентска Дирекция по комуникации, цитирана от коресподента на БТА Нора Чолакова.

Разговорът между двамата лидери се е състоял късно снощи.

На фона на международния натиск: Нищо няма да ни спре до победата в Газа, обяви Нетаняху


Ердоган е изтъкнал, че прекратяване на огъня в Газа може да бъде постигнато бързо, ако Съединените щати оттеглят безусловната си подкрепа за Израел и че продължаващите атаки на Израел може да имат отрицателни глобални последици.

Турският президент е посочил още, че както светът, така и много американски граждани изразяват това искане (за оттегляне на подкрепата на САЩ за Израел – бел. авт.) все по-силно в последно време.

Лидерите на Турция и САЩ са обсъдили и други глобални и регионални въпроси. Двамата са говорили за двустранните отношения между Турция и САЩ, за процеса на членство на Швеция в НАТО, както и по въпроса, свързан с продажбата на изтребители Ф-16 на Турция.
 
Нора Чолакова/БТА