/ ThinkStock/Getty Images
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и германската канцлерка Ангела Меркел са обсъдили по телефона споразумението между ЕС и Турция за ограничаване на миграцията към Европа, дни след като Ердоган заплаши да го наруши, предаде ДПА.

Говорител на германското правителство каза, че двамата са обсъдили "миграцията в Егейско море и сътрудничеството при управлението на мигрантски вълни по силата на споразумението между ЕС и Турция".

Ердоган: Турция може да отвори отново мигрантския маршрут към Европа

Двамата са разисквали също събитията в Сирия и Либия, гласи кратка декларация на турското президентство.

Ердоган неотдавна заплаши, че ще отвори границите на Турция с Европа за сирийски бежанци, ако Анкара не получи достатъчна чуждестранна помощ и подкрепа за установяване на зона за сигурност в Сирия. "Ще трябва да отворим вратите", каза миналата седмица Ердоган пред членове на неговата ислямистко-консервативна Партия на справедливостта и развитието.

ДПА цитира Ердоган, че "Турция не получава необходимата подкрепа от света и особено от Европа" за поделяне на бремето на сирийските бежанци.

ЕС отпуска 3 милиарда за създаване на благоприятни условия за бежанците в Турция

Турция е страната с най-голямо бежанско население в света - тя е дала убежище на 4 милиона души, от които над 3,6 милиона от Сирия, посочва ДПА.

По силата на споразумението с ЕС от 2016 г., сключено в пика на миграционната криза в Европа, ЕС обеща 6 милиарда долара на Турция, за да приюти сирийски бежанци, а Анкара се съгласи да не допуска бежанци към Европа, напомня ДПА.

"До днес Европейският съюз е изплатил 5,6 милиарда евро от обещаните 6 милиарда", заяви говорителката на ЕС по въпросите на миграцията Наташа Берто в отговор на изявленията на Ердоган.

Растящото насилие в сирийската провинция Идлиб, която е предимно под контрола на опозицията и в която Москва и Анкара създадоха демилитаризирана зона, породи опасения за нов голям приток на бежанци в Турция. Анкара освен това работи с Вашингтон за установяване на зона за сигурност по границата й със Сирия, за извеждане оттам на подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски сили и за предотвратяване на бежански поток към Турция, посочва ДПА.

Но Ердоган предупреди през уикенда, че Турция ще действа както намери за добре, ако буферната зона не бъде създадена до края на месеца.

В понеделник Ердоган ще председателства тристранна среща на върха Турция - Русия - Иран година след постигането на споразумението за Идлиб на 17 септември 2018 г., добавя ДПА.
БТА