/ Gulliver/Getty Images
Европейската народна партия (ЕНП) ще реши в края на януари дари да остави в редовете си Фидес, партията на унгарския премиер Виктор Орбан, заяви новоизбрания президент на ЕНП Доналд Туск.

Консервативната политическа сила, която провежда двудневен конгрес в Загреб, през март замрази членството на Фидес заради насочената срещу Брюксел и срещу миграцията правителствена кампания с постери.

Унгарският върховен съд осъди правителството на Орбан

Кампанията обвини напускащия ръководител на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и американския милиардер Джордж Сорос в заговор за заливане на Европа с мигранти. В един момент кампанията беше прекратена и Орбан се извини на партньорите от ЕНП за обида, въпреки че ръководството на паневропейската партия предупреди, че това не е достатъчно.

Подготвя се вътрешен доклад на ЕНП по въпроса и се очаква да бъде завършен през декември, заяви Туск пред репортери. "Тогава ще започна много интензивни консултации", каза бившият председател на Европейския съвет.

Орбан: Унгария продължава с антиимиграционната политика

Туск, който произнесе пламенна реч срещу популисти и автократи, преди да бъде официално избран за президент на ЕНП в сряда, заяви, че "намерението му е да вземе решение по този въпрос в края на януари".

Коментирайки политиките на Орбан, Туск каза: "Моето мнение е съвсем ясно (относно) нелибералната демокрация, и това е, ако разбирам добре, основната идея на Орбан."

Ердоган е най-важният играч за Европа, смята Орбан

Той обаче добави, че вътрешният дебат относно съдбата на Фидес в рамките на ЕНП е "много сложен и деликатен проблем". "Не мога да се съглася с някакви политически истории и с някои политически решения... представени от Орбан, и в същото време ние сме наистина близки приятели и имаме и някои общи неща", каза той.

ЕНП обединява основните центристки партии в Европа, като ХДС на германския канцлер Ангела Меркел или републиканците във Франция.
Тя все още е най-голямата група в Европейския парламент, но е под все по-голям натиск от крайнодесни, либерални и зелени съперници, които спечелиха на последните избори.

Доналд Туск e новият президент на Европейската народна партия

Временното замразяване на членството на Фидес раздели групировката, като у някои се появиха опасения, че унгарският лидер ще се обедини с представителите на десницата като крайно десния лидер на опозицията в Италия Матео Салвини.
БГНЕС