/ Gulliver/Getty Images
Върховният съд на Унгария постанови в сряда, че правителството на Виктор Орбан е публикувало "подвеждащи и невярно представени факти" относно група за правата на бежанците във въпросник, изпратен до милиони домакинства.

Орбан: Унгария продължава с антиимиграционната политика

Унгарският Хелзинкски комитет заяви (УХК), че Върховният съд е постановил, че правителството е накърнило репутацията му във връзка с въпросника за "национална консултация" за американския милиардер Джордж Сорос, се казва в съобщение на УХК.

Според изявлението съдът разпорежда на правителството да публикува извинение на УХК както в печатните държавни медии, така и така и на правителствения уебсайт, и да го остави публикувано за 30 дни.

Ердоган е най-важният играч за Европа, смята Орбан

Освен това той трябва да изплати на УХК обезщетението от два милиона форинта (6000 евро).

Говорител на Върховния съд потвърди решението в полза на УХК пред AФП, но не даде допълнителни подробности.

Партията на Виктор Орбан загуби Будапеща на кметските избори

"Министерството признава решението на Върховния съд. Въпреки отказите, усукването и завъртането на УХК, остава фактът, че това е финансирана от Сорос организация за миграция", се казва в правителствено изявление, изпратено до АФП.

Въпросникът „План на Сорос“ от 2017 г., един от поредицата от така наречените „национални консултации“ от 2015 г., които бяха насочени към имиграцията, помоли гражданите да кажат съгласни ли са или не с позицията на правителството.

Кампанията за местните избори в Унгария: Мръсна и със секс компромати

Един от въпросите твърди, че УХК, която е приела финансиране от Сорос, се застъпва за по-леки присъди за мигранти, осъдени за нарушаване на закона, отколкото за унгарски граждани.
Отричайки обвиненията, УХК заяви, че се бори за равенство на правата в Унгария от десетилетия.
БГНЕС