Доналд Туск
Доналд Туск / Gulliver/Getty Images
Той стана първият източноевропеец начело на най-голямата политическа сила в Европейския съюз
Доналд Туск e избран за новия президент на Европейската народна партия (ЕНП), съобщи politico.eu.

Борисов: Доналд Туск е изключителен приятел на България

Европейската народна партия избра бившия президент на Европейския съвет Доналд Туск за свой лидер на мястото на французина Жозеф Дол.

Туск е избран с 491 гласа „за“ и 37 „против“ на конгреса на партията в хърватската столица Загреб. Той стана първият източноевропеец начело на най-голямата политическа сила в Европейския съюз. Полякът беше единственият кандидат за поста председател на ЕНП.

Манфред Вебер: Мониторингът над България трябва да бъде вдигнат

62-годишният Туск е бивш член на полското движение „Солидарност“. Той бе министър-председател на Полша от 2007 до 2014 г.

На 30 август 2014 г. е избран за президент на Европейския съвет. От 1 декември същата година встъпва в длъжност. На този пост е в продължение на два мандата.

Пред да бъде избран той отправи остри критики срещу автократите и популистите. "В никакъв случай не можем да изоставим сферата на сигурността и на реда на популистки политици, на манипулатори и на автократи, които карат хората да вярват, че свободата не е съвместима със сигурността", заяви Туск, предаде БТА.

Борисов отива в Хърватия, за да консултира предстоящото Хърватско председателство на Съвета на ЕС

Сред кандидатите за заместник-председател на ЕНП е и българският еврокомисар Мария Габриел.

Премиерът на България Бойко Борисов, който е в Загреб, написа по-рано във Фейсбук, че "Доналд Туск ще бъде много добър председател на ЕНП. Той е изключителен приятел на България. Помните приветствието му за председателството на България. Доналд ми е добър приятел. Положи огромни усилия като председател на Европейския съвет, когато се изискваше се дипломатичност и консенсус".