Бойко Борисов
Бойко Борисов / пресцентър, Министерски съвет
Премиерът Бойко Борисов замина на работно посещение в Хърватия, което ще продължи от 20 до 21 ноември. В рамките на визитата българският премиер ще проведе среща с хърватския си колега Андрей Пленкович. Българският министър-председател ще консултира приоритетите на предстоящото Хърватско председателство на Съвета на ЕС през първата половина на следващата година.
 
Вече бе заявен ангажимент то да продължи темата за европейската интеграция на страните от Западните Балкани, поставена от България по време на първото й председателство на Съвета на ЕС, както и към приоритетите, записани в Софийската декларация, приета на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани у нас през май 2018 г. Хърватия също планира провеждането на Среща на върха ЕС-Западни Балкани, посветена на европейския път на шестте държави от региона, която ще се състои на 7 май 2020 г.

България, Гърция, Румъния и Хърватия искат Албания и Северна Македония в ЕС

Премиерите Бойко Борисов и Андрей Пленкович ще обсъдят в Загреб също актуални теми от регионалния и европейския дневен ред, важни и за двете страни като преговорите за новия бюджет на ЕС в периода 2021-2027 г., задълбочаването на Единния пазар и цифровизацията, инвестирането в образованието и иновациите, които са в основата на конкурентоспособността в глобализирания свят.