/ БГНЕС
Бившият ръководител на руската космическа агенция "Роскосмос" Дмитрий Рогозин обяви, че е изпратил на френския президент Еманюел Макрон шрапнел, който го е ранил в Украйна, и който е бил от снаряд, изстрелян според него от френска самоходна гаубица "Сезар", доставена на Киев от Франция, предаде Франс прес.

Рогозин, който в момента ръководи група военни съветници, оказващи помощ на сепаратистките сили в Украйна, беше ранен в гърба през декември по време на украински удар срещу хотел в град Донецк, в Източна Украйна, който е под контрола на Русия. При инцидента имаше няколко убити и ранени, посочва АФП.

Рогозин уверява, че инцидентът е станал по време на "работна среща" в ресторанта на хотела. Руската обществена телевизия "Россия 24" от своя страна потвърди, че бившият шеф на "Роскосмос" е празнувал 59-ия си рожден ден там с гости и музика.

Рогозин разказа, че след атаката е бил опериран в болницата, тъй като шрапнел се забил над дясната му лопатка и добави, че е изпратил писмо относно инцидента на френския посланик в Москва Пиер Леви. „В този плик, заедно с писмото ми, ще видите шрапнел от снаряд от френска 155-милиметрова гаубица „Сезар“, заяви Рогозин в "Tелеграм". „Този шрапнел проби дясното ми рамо и се заби в петия шиен прешлен, само милиметър по-настрани и можеше да ме убие, или да ме направи инвалид“, допълни той.

Френското посолство в Москва засега не е отговорило на запитванията за коментар по темата.

Атаката, при която е бил ранен Рогозин, е отнела живота на двама негови приятели, каза самият той и добави: „Всички наши жертви ще тежат на съвестта ви“.

Моля да предадете шрапнела, изваден от хирурзите от гръбнака ми, на френския президент Еманюел Макрон“, заяви Рогозин и добави: „И му кажете, че никой няма да избегне отговорност за военни престъпления“.
Алексей Маргоевски/БТА