Експерти започнаха ексхумации на масови гробове на имигранти в Южно Мексико
Експерти започнаха ексхумации на масови гробове на имигранти в Южно Мексико / снимка: Reuters, архив

Екип от аржентински съдебномедицински експерти, криминални антрополози и археолози започнаха да ексхумират масови гробове в Южно Мексико, за които се смята, че съдържат телата на неидентифицирани имигранти, предаде Асошиейтед прес.

Експертите очакват да открият около 80 тела, заровени преди между 2 месеца и 12 години. Телата са били открити без идентификация близо до пътища или железопътни релси по маршрут, популярен сред имигрантите от Централна Америка, които се опитват да отидат в САЩ.

В течение на годините властите са събирали телата и са ги заравяли в общи гробове в Тапачула, близо до границата на Мексико с Гватемала.

Аржентинските експерти се надяват да извлекат ДНК от телата и да се опитат да открият роднини на обявени в неизвестност имигранти, предава БТА. Възможно е процедурата да отнеме два до три месеца.

Повечето имигранти, които прекосяват Мексико, идват от Централна Америка. Те често стават жертва на нападения, отвличания, обири и убийство при опитите им да достигнат САЩ, отбелязва АП.

Заради насилието срещу имигранти и между наркотрафикантски банди в Мексико в момента има близо 16 000 неидентифицирани тела, открити от 2000 г. досега.